#faaf3b
2
0
Servicis
186

Gastronomia

Gastronomia

La gastronomia de Pina, com a bon exemple de la rica cuina de les terres d'interior, té en les carns la seua sòlida base, i la consistent en plats forts com l'olla, les farinetes, les creïlles o sopes voltejades o la llebre amb creïlles. La matança del porc, deixa cada any una excel·lent matèria primera per a una magnifica gastronomia. En rebosteria destaquen l'arrop i la mel. cal afegir que la tòfona i els rovellons, tan abundants en aquestes terres, són utilitzats per a condimentar part de les receptes locals, aportant-los aroma i sabor.

A continuació podran observar una mostra de les receptes locals:

VERDURES I HORTALISSES

Creïlles perailas:
Ingredients: Creïlles. Pells de les mongetes. Os de la mòlta de les olives. Porrasses. 4 dents d'all. Oli d'oliva. Aigua. Sal.
Elaboració: La nit anterior es couen les creïlles en una caldera amb les pells de les mongetes, els porrasses i l'os. L'endemà, calfem l'oli daurem els alls, afegint les creïlles pelades i rebutges amb les mans. Mantenim a foc lent fins que es dauren

CEREALS

Sopes voltejades:
Ingredients: 1 fogassa de pa dur. 3 creïlles. 1 tasseta d'oli d'oliva. Sal.
Elaboració: Esmollem el pa a pessics xicotets i ho remullem com en les molles. Pelem i trossegem les creïlles per a truita. En una paella profunda calfem l'oli i fregim les creïlles. Agreguem sal. Quan les creïlles estan daurades, afegim el pa escorregut i li donem voltes fins que es daure i solte. Deu quedar amb l'aspecte d'una truita.

CARNES

Escaldums de noces:
Era el plat principal del menú de noces en aquesta localitat, per a açò se solia matar un cap de bestiar. No obstant açò, hem intentat ajustar la recepta a quatre racions.
Ingredients: 1 Kg. De carn de be. 1 sang de be. 250 gr. de cigrons remullats. 500 gr. de creïlles. 1 ceba mitjana. 1 poquet d'oli d'oliva. Aigua. Sal.
Elaboració: La carn s'assaona, es trosseja i s'assaona amb sal. En una olla es col·loca aigua i sal es bullen els cigrons i la carn. En una altra cassola es calfa aigua i es bull la sang. Quan està bullida es trau, es deixa refredar i es trosseja. Pelem i trossegem la ceba. En una paella calfem l'oli i fregim la ceba. Quan està mitjà feta, afegim la sang trossejada i la sal. Li donem unes voltes i la fregim bé. Com a primer plat es prenia sang, i com a segon la carn i els cigrons.

PASTES

Panelletets de panses:
Ingredients: 2 tasses de farina de blat. 1 polsim de sal. 2 cullerades de llard de porc. 3 cullerades de sucre. 3 cullerades de llevat. 4 cullerades de panses. 8 cullerades de llet.
Elaboració: Barregem ben tots els ingredients i pastem. Deixem fermentar. Es fan els panelletets i es col·loquen sobre una llanda. Els enfornem. Quan estan a meitat de la cocció es trauen i es pinten amb rovell d'ou o amb llet, tornant-los al forn perquè finalitze la cocció.

Rotllos buits:
Ingredients: 6 ous. 3 peles d'oli d'oliva. 3 peles de sucre. 500 gr. de farina.
Elaboració: Batem els ous amb l'oli. Quan estan ben batuts afegim la farina i el sucre. Treballem bé la massa. Fem els rotllos, els passem per oli i sucre i els enfornem.

Rosigons:
Es tracta d'un tipus de pasta generalitzat del desenvolupament del cultiu de l'ametler.
Ingredients: 500 gr. d'ametla. 500 gr. de sucre. 6 ous. 2 llimonades completes (sobre blava i blanc). Ratlladura de llimó. Farina, la que s'admeta.
Elaboració: Batem els ous, afegint el sucre i les ametles. Quan està ben barrejat, s'agrega la ratlladura de llimó i els sobres de la llimonada. Posem farina a poc a poc fins que es puga pastar. Una vegada ben pastat, fem tires i les enfornem. A meitat cocció les traiem del forn i les tallem a rodanxes de 4 centímetre aproximadament i tornem a enfornem fins que estiguen torrades.

Farinosa:
Ingredients: 1 kg. De farina de blat. 375 gr. de mel.
Elaboració: En una llanda redona estrenyem la farina i la enfornem. Quan està ben torrada, s'escampa sobre una font i se li afig la mel líquida, deixant-ho que es xope bé. Es deixa reposar.

*Panquemao:
Ingredients: 1 bol d'oli d'oliva. 3 ous. 250 gr. de sucre. 100 gr. de llevat. 1 kgr. de farina.
Elaboració: Batem els ous amb el sucre, afegim l'oli, el llevat desfet en aigua tèbia i la farina a poc a poc. Treballem bé la massa i la deixem fermentar. Li donem forma arredonida. Li untem amb ou batut i empolvorem de sucre, i els enfornem.

DOLÇOS DE PAELLA

Pestiños:
Ingredients: 500 grs. de vi blanc. 500 grs. d'oli d'oliva.  500 grs. de sucre. 1 llimó ratllat. Llaboretes. 3 culleradetes de canyella en pols. Farina, la que admeta.
Elaboració: En un llibrell pastarem ben tots els ingredients. Una vegada tinguem una massa compacta, prendrem porcions i els donem la forma que vulguem. Calfem oli i fregim els *pestiños. Es prenen amb mel.

Rotllos de la paella:
Ingredients: Un ou. Una pela d'oli d'oliva. 2 peles d'oliva. 2 peles d'aigua. 1 refresc de llimonada complet (sobre blava i blanc). 1 llimó ratllat.
Elaboració: Es barregen ben tots els ingredients. Es fan rotllos que es fregeixen en abundant oli. Es mengen passats per mel.