Ajuntament de Pina de Montalgrao

Gastronomia

La gastronomia de Pina, com bon exemple de la rica cuina de les terres d'interior, té en les carns la seva sòlida base, i la consistent en plats forts com l'olla, les *gachas, les patates o sopes voltejades o la llebre amb patates. La matança del porc, deixa cada any una excel·lent matèria primera per a una magnifica gastronomia. En rebosteria destaquen el *mostillo i la mel. Cap afegir que la tòfona i els rovellons, tan abundants en aquestes terres, són utilitzats per a condimentar part de les receptes locals, aportant-los aroma i sabor.

A continuació podran observar una mostra de les receptes locals:

Verdures y hortalisses

Creïlles perailas:

Creïlles. Corfas dels fesols. Piñol de la mòlta de les olives. Porrasses. 4 dents d'all. Oli d'oliva. Aigua. Sal. 

La nit anterior es couen les creïlles en una caldera amb les corfas dels fesols, les porrasses i el piñol. L'endemà, calfem l'oli daurem els alls, afegint les creïlles pelades i rebutges amb les mans. Mantenim a foc lent fins que es dauren

Cereals

Sopes voltejades:

1 fogassa de pa dur. 3 creïlles. 1 tacica d'oli d'oliva. Sal. 

Engrunem el pa a pessics xicotets i ho remullem com en les molles. Pelem i trossegem les creïlles per a truita. En una paella fonda calfem l'oli i fregim les creïlles. Agreguem sal. Quan les creïlles estan daurades, afegim el pa escorregut i li donem voltes fins que es dore i solte. Deu de quedar amb l'aspecte d'una truita

Carns

Pepitoria de bodes:

Era el plat principal del menú de bodes en esta localitat, per a la qual cosa se solia matar una cap. No obstant això, hem intentat ajustar la recepta a quatre racions. 

1 Kg. De carn de corder. 1 sang de corder. 250 gr. de cigrons remullats. 500 gr. de creïlles. 1 ceba mitjana. 1 chorradica d'oli d'oliva. Aigua. Sal.

La carn s'assaona, es trosseja i s'assaona amb sal. En una olla es col·loca aigua i sal es bullen els cigrons i la carn. En una altra cassola es calfa aigua i es bull la sang. Quan està bullida es trau, es deixa refredar i es trosseja. Pelem i trossegem la ceba. En una paella calfem l'oli i fregim la ceba. Quan està mig feta, afegim la sang trossejada i la sal. Li donem unes vueltaas i la fregim bé. Com a primer plat es prenia sang, i com segon la carn i els cigrons

Pastes

Bollicos de pansas:

2 tasses de farina de blat. 1 pessigue de sal. 2 cullerades de sagí de porc. 3 cullerades de sucre. 3 cullerades de rent. 4 cullerades de pansar. 8 cullerades de llet.

Mesclem ben tots els ingredients i pastem. Deixem fermentar. Es fan els bollicos i es col·loquen sobre una llanda. Els enfornem. Quan estan a mitat de la cocció es trauen i es pinten amb rovell d'ou o amb llet, tornant-los al forn perquè finalitze la cocció.

Rotllos buits:

6 ous. 3 corfes d'oli d'oliva. 3 corfes de sucre. 500 gr. de farina.

Batem els ous amb l'oli. Quan estan ben batuts afegim la farina i el sucre. Treballem bé la massa. Fem els rotllos, els passem per oli i sucre i els enfornem.

Rosigons:

Es tracta d'un tipus de pasta generalitzat del desenrotllament del cultiu de l'ametler.

500 gr. d'ametla. 500 gr. de sucre. 6 ous. 2 llimonades completes (sobre blau i blanc) . Ratlladura de llima. Farina, la que s'admeta.

Batem els ous, afegint el sucre i les ametles. Quan està ben mesclat, s'agrega la ratlladura de llima i els sobres de la llimonada. Posem farina a poc a poc fins que es puga pastar. Una vegada ben pastat, fem tires i les enfornem. A mitat cocció les traiem del forn i les tallem a rodanxes de 4 centímetre aproximadament i tornem a enfornar fins que estiguen torrades.

Farinosa:

1 kg. De farina de blat. 375 gr. de mel.

En una llanda redona estrenyem la farina i l'enfornem. Quan està ben torrada, s'escampa sobre una font i se li afig la mel líquida, deixant-ho que s'amere bé. Es deixa reposar.

Panquemao:

1 tassó d'oli d'oliva. 3 ous. 250 gr. de sucre. 100 gr. de rent. 1 kgr. de farina.

Batem els ous amb el sucre, afegim l'oli, el rent deixatada en aigua tèbia i la farina a poc a poc. Treballem bé la massa i la deixem fermentar. Li donem forma arredonida. Li untem amb ou batut i empolvorem de sucre, enfornant-los.

Dolços de paella

Pestinyos:

500 grs. de vi blanc. 500 grs. d'oli d'oliva. 500 grs. 500 grs. de sucre. 1 llima ratllat. Llaboretes. 3 culleradetes de canella en pols. Farina, la que admeta.

En un llibrell pastarem ben tots els ingredients. Una vegada tinguem una massa compacta, prendrem porcions i els donem la forma que vullguem. Calfem oli i fregim els pestinyos. Es prenen amb mel.

Rotllos de la paella:

Un ou. Una corfa d'oli d'oliva. 2 corfes d'oliva. 2 corfes d'aigua. 1 refresc de llimonada complet (sobre blau i blanc) . 1 llima ratllat.

Es mesclen ben tots els ingredients. Es fan rotllos que es frigen en abundant oli. Es mengen passats per mel.

 

Dl Dm Dx Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 
Portal desenrotllat amb Drupal