Ajuntament de Pina de Montalgrao

Divendres, Març 8, 2013 - 10:45
Edificació Local
Els edificis civils o religiosos procedixen de l'època medieval, principalment de la Reconquista, entremesclats amb restes morisques. L'Ajuntament, semblança als antics palauets o cases pairals de l'edat mitjana aragonesa, així com l'Església i Ermites d'estils romànic-gòtics-renaixentistes.

 

En quant a la seua arquitectura local predomina l'estil aragones en les seues cases de planta baixa, destinada principalment a quadres i a guardar aperos de llaurança, pis alt utilisat com vivenda i, cambra o porchada per a almagasenament de collites i forniments.

El poble se troba en terreny pla i elevat, a la falda SE d'un menut cerro denominat "Del Castell". Presenta una silueta prou uniforme, i les edificacions tenen en la seua majoria dos o tres plantes.

Com sol ser caracteristic en municipis d'este tipo, l'edificació es tancada, entre medianeres, en fachades a carrer exterior i pati a fondo de parcela. Estes presenten unes dimensions miges que oscilen entre 3,5 - 10 metros de fachada per 12 - 20 metros de profunditat. El caixco urba ho formen en la seua majoria edificis en estructura de mur de calicant, voltonades de fusta i coberta de teula arabic, salvo els edificis de construccio actual o recent. No sol presentar en fachada volumens, si exceptüem els balcons en menuts vols i barana metalica. La textura general dels cerraments es enfoscada o encalada, predominant els tons clars. Els edificis consten, com s'ha senyalat, de dos o tres plantes, distribuint-se el seu us de la següent forma:

  • Planta baixa: Almagasen, apeos agricoles, part de vivenda.
  • Planta Primera: Vivenda.
  • Planta Segona: Part de vivenda o us d'almagasen agricola.

Quan tenen andana en la planta tercera en ella se situa el llibrell d'eixida de l'escala a la terrat, utilisant-se el restant per a almagasen.

Una caracteristica important es la presencia de llindars i quixaleres en les portes d'entrada, de pedra i fusta.

Imatges: 
Dl Dm Dx Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 
Portal desenrotllat amb Drupal